More

Marseille Frankrikes vakraste stad

2 Min Read

Marseille är en av Frankrikes största städer, och en av de äldsta i hela Europa. Det är också en av de mest mångkulturella städerna i landet, med en stor andel invånare som är av nordafrikansk och arabisk härkomst. Marseille har en rik historia och en livlig kultur som har gjort det till en populär destination för besökare från hela världen.

Marseille grundades av grekiska sjöfarare på 600-talet f.Kr. och har sedan dess varit en viktig hamnstad. Under romerska tiden var Marseille en blomstrande handelsstad, och under medeltiden var det en viktig hamn för pilgrimsfärder till Jerusalem. Under 1700-talet blev Marseille en viktig centrum för sjöfart och handel med Nordafrika och Mellanöstern.

En av de mest kända sevärdheterna i Marseille är Vieux-Port, den gamla hamnen. Där kan man se fiskebåtar som säljer färsk fisk, och det finns också en mängd kaféer och restauranger som serverar lokala specialiteter. I närheten av hamnen finns också flera historiska platser att besöka, inklusive Fort Saint-Nicolas och Fort Saint-Jean.

En annan populär plats att besöka är katedralen i Marseille, Notre-Dame de la Garde. Katedralen ligger på en höjd med en fantastisk utsikt över staden och hamnen. Den ursprungliga katedralen byggdes på 1100-talet, men den nuvarande byggnaden uppfördes på 1800-talet.

Marseille är också känt för sin matkultur. Provençalska rätter såsom bouillabaisse (en fisk- och skaldjurssoppa) och ratatouille (en grönsaksrätt) är populära på restaurangmenyer. Det finns också ett stort antal marknader och matbutiker där man kan köpa lokala produkter.

Marseille är en livlig stad med ett brett utbud av kulturella evenemang och festivaler. En av de mest kända festivalerna är Fête de la Musique, som firas varje år den 21 juni och inkluderar konserter och musikuppträdanden över hela staden. Andra populära evenemang inkluderar Marseille Jazz Festival och Marseille Provence Capital of Culture, som hölls år 2013.

Foto: Philippe Alès, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

C