More

Château d’If – Frankrikes Alcatraz

2 Min Read

Château d’If – Frankrikes Alcatraz

Château d’If är en fästning som ligger på en liten ö, strax utanför kusten utanför Marseille i Frankrike. Ön där fästningen ligger heter If och är en av flera öar i Marseille-arkipelagen. Fästningen är en av de mest berömda i Frankrike och har en historia som sträcker sig flera århundraden tillbaka i tiden. Château d’If har ofta beskrivits som Frankrikes motsvarighet till Alcatraz på grund av dess användning som fängelse.

Byggnaden av Château d’If påbörjades år 1527 av Frans I av Frankrike som en del av försvaret av kusten mot sjörövare. Fästningen var dock inte klar förrän år 1547 under Henri II:s styre. Under flera århundraden användes fästningen som ett fängelse, framför allt för politiska fångar. En av de mest kända fångarna som var internerad på Château d’If var Edmond Dantès, huvudpersonen i Alexandre Dumas roman ”Greven av Monte Cristo”. Boken har gjort fängelset och ön känd över hela världen.

Fängelset på Château d’If var känt för sina hårda förhållanden, och många av fångarna fick aldrig se dagens ljus igen. Det sägs att många av fångarna dog av sjukdomar, tortyr och vanvård. Fängelset var också känt för sin höga säkerhet, och det var nästan omöjligt att fly därifrån. Ändå gjorde några fångar försök att fly, men ingen av dem lyckades.

Under franska revolutionen, år 1790, lades fängelset ner och fästningen användes sedan som ett militärförråd. Senare under 1800-talet öppnades fästningen för allmänheten som en turistattraktion. Idag kan besökare ta en båt från Marseille till ön där de kan besöka Château d’If. Fästningen är en populär sevärdhet och många besökare vill se det fängelse där huvudpersonen i en av världens mest berömda romaner satt fängslad.

Château d’If är en fascinerande byggnad med en rik historia. Fästningen har en betydande plats i Frankrikes historia och har varit en symbol för både styrka och förtryck. Idag är fästningen ett viktigt monument som påminner om Frankrikes förflutna som en stormakt vid Medelhavet. Besöket till ön är en upplevelse som inte bör missas för alla som vill utforska Frankrikes rika historia.

Källor: [1] [2]

P
B
Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *